Tips voor een kleine tuin

Wonen

Veel mensen in Nederland hebben een kleine tuin, maar dat wil niet zeggen dat je er niks moois van kan maken. In dit artikel geven we je een aantal tips en ideeën zodat je ook van jouw kleine tuin je eigen paradijsje kunt maken.

Een tuinontwerp maken

Vaak wordt er gedacht dat een tuinontwerp maken voor een kleine tuin niet nodig is, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Omdat je maar weinig ruimte beschikbaar hebt, is het juist belangrijk om deze zo goed mogelijk te benutten. Door een tuinontwerp te maken denk je hier van tevoren goed over na, zodat je later bij het inrichten van de tuin niet tegen onverwachte zaken aanloopt.

Voor het maken van een tuinontwerp voor een kleine tuin kun je de volgende stappen volgen:

  1. Start met een schets of plattegrond van je tuin.
  2. Teken de plattegrond op schaal, zodat je ook zeker weet dat alles echt gaat passen.
  3. Werk de indeling van de tuin in grote lijnen uit, denk hierbij aan zaken zoals waar een terras of looppad komt, een stukje gras, beplanting of eventueel een overkapping of pergola.
  4. Je kunt de tuin groter laten lijken door te werken met hoogteverschillen, dit heeft al effect bij kleine verschillen in hoogte.
  5. Door gebruik te maken van ronde vormen kun je de tuin ook groter laten lijken, want deze geven een ruimtelijk effect. Denk bijvoorbeeld aan een rond terras of zithoekje.
  6. Door achter in de tuin donkere kleuren te gebruiken, zorg je voor wat meer diepte in de tuin.
  7. De laatste stap is het intekenen van details zoals bijvoorbeeld accessoires en de soorten beplanting die je in de tuin wilt aanbrengen.

Kleine tuin inrichten

Voor het inrichten van een kleine tuin volgen hier nog wat tips en ideeën.

Tuinmeubels

Om comfortabel in je tuin te zitten kunnen tuinmeubels niet ontbreken. Let bij de aanschaf wel goed op de afmetingen van de tuinset, een te grote tuinset zal niet mooi staan in een kleine tuin. Kies voor iets kleiners en intiemer, dat ook goed bij de rest van de tuin aansluit. Het aanbod van tuinmeubels is tegenwoordig zo groot, dat er voor elke tuin wel iets moois te vinden is.

Tuinaccessoires

Ook het assortiment aan accessoires voor in de tuin is enorm, dus ook voor je kleine tuin zijn er allerlei leuke spulletjes te vinden. Denk hierbij aan zaken zoals kunstwerkjes, waterornamenten, beeldjes of bloempotten, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Beplanting

Tenslotte mogen ook planten niet ontbreken in je kleine tuin. Een optie die heel goed werkt voor kleine tuinen is verticaal tuinieren, waar je de beplanting plaatst tegen een muur, schutting of andere wand. Daarnaast kun je planten plaatsen in bloempotten, plantenbakken of laten groeien langs een pergola. Tenslotte zijn ook kleine bomen het overwegen waard, zoals kleine bomen op stam of sommige fruitbomen die van nature klein blijven.

Geef een antwoord