Hoe creëer je schaduw in je tuin?

Wonen

Tijdens de zomer is het altijd lekker warm en goed weer, maar te veel in de zon is niet goed voor je en je wilt ook wel is op een koelere plek zitten. Er zijn veel methoden om een schaduwplek te maken je tuin. Zo kun jij tijdens een warme zomerdag toch lekker buiten zitten. 

Bomen

Een gratis oplossing is onder de bomen gaan zitten. In de meeste tuinen staat wel een boom en deze geven veel schaduw. Indien je geen bomen hebt staan is het niet verstandig om gelijk bomen te gaan plaatsen, want dit is best wel prijzig en het duurt even voordat een boom gegroeid is. Daarnaast is een hittegolf niet de beste periode om een boom te plaatsen.

Parasol

Een goedkopere oplossing is het gebruik van een parasol. Parasols geven best veel schaduw als ze goed gebruikt worden. Het is wel belangrijk om een parasol te hebben die je kan kantelen. Aan het einde van de dag gaat de zon omlaag en je wilt ook dan nog in de schaduw kunnen zitten. Een nadeel van een parasol is dat je maar een klein oppervlak overdekt. Je kan dus niet heel je terras overdekken. Daarnaast kan je een parasolvoet niet overal handig neerzetten.

Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een doek wat aangespannen kan worden over een frame. Het is een dik geweven zeil dat de zon goed tegenhoudt. Deze doeken zijn zo strak gespannen dat ze bestand zijn tegen de wind. Ze kunnen overal aan vastgemaakt worden, maar het is verstandig om een frame te kopen. Hierdoor weet je zeker dat hij goed vastzit. Er zijn ook schaduwdoeken die bestand zijn tegen water. Deze doeken hebben een waterafstotende coating.

Overkapping 

Een duurdere mogelijkheid is het bouwen van een overkapping. Hierdoor heb je altijd schaduw en kan je ook tijdens de regen buiten zitten. Je moet wel zorgen dat je het goed aanpakt, want anders kan het heel warm worden onder de overkapping. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is het belangrijk dat de wind er goed door kan waaien. Daarnaast is het belangrijk dat je materiaal gebruikt dat geen warmte vasthoudt.

Geef een antwoord