Akoestiek verbeteren is essentieel

Werk, Wonen

Heb je ook wel eens gehad dat je in een ruimte was waar zoveel omgevingsgeluiden waren dat je elkaar gewoon bijna niet kon verstaan? Dan heb je gemerkt hoe irritant een slechte akoestiek kan zijn. In deze blog wordt uitgelegd hoe dit op te lossen is met akoestische plafondpanelen en waarom het verbeter van die akoestiek essentieel is.

Het belang van een goede akoestiek

Verschillende onderzoeken hebben het belang van akoestiek als een belangrijk fysiek kenmerk van het binnenklimaat benadrukt. Daarbij heeft het een impact op ons psychisch en fysiek welzijn. Zelfs een korte blootstelling aan een slechte akoestiek leidt tot irritatie in het gesprek waardoor de kwaliteit van een gesprek slechter wordt.  Dit maakt het moeilijk om informatie te verwerken en taken uit te voeren. Heb je wel eens gehoord van het cocktailparty-effect of het Lombard-effect? Dit is dat iedereen harder gaat praten om boven elkaar te verstaan, terwijl het probleem wordt veroorzaakt door pratende mensen. De oorzaak hiervan is een slechte akoestiek en het kan het geluidsniveau snel doen stijgen.

Gevolgen van een slechte akoestiek

We hebben ons allemaal wel eens geïrriteerd aan een slechte akoestiek. Thuis, op kantoor, op school of in een restaurant. Dit zijn plekken waarop veel mensen in een afgesloten ruimte met elkaar willen communiceren. Op deze plekken is een goede akoestiek essentieel. Daarom is het belangrijk om de impact te begrijpen die akoestiek kan hebben op gezondheid, concentratie, productiviteit en algemeen welzijn. Blootstelling op korte termijn kan enige irritatie veroorzaken, maar aanhoudende geluidsoverlast kan langdurig gehoorverlies, verhoogde hartslag en hoge bloeddruk veroorzaken. 

De oplossing

De oplossing voor een slechte akoestiek is zorgen voor een goede geluidsabsorptie. Hierdoor wordt de spraakverstaanbaarheid wordt verbeterd en gesprekken zijn gemakkelijker te voeren en te volgen. Dit kan door het gebruik van geluidsabsorberende materialen zoals plafonds en wanden. Akoestische plafondplaten hebben van nature een hoge geluidsabsorptie, omdat ze veelal worden gemaakt van steenwol, wat een hoge geluidsabsorptie. Op deze manier bereikt u een hoog akoestisch comfort en zal niemand last hebben van nadelige gevolgen van rumoerigheid.

Geef een antwoord