Aan deze 3 dingen herken je duurzame houten vloeren

Wonen

Is het tijd voor een nieuwe houten vloer in je woning? En wil je een duurzame keuze maken? Dat komt goed uit: duurzame houten vloeren zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten.

Dat maakt het kiezen van een vloer geen simpele keuze. Een vloer drukt een stempel op je gehele interieur. Je wilt zeker weten dat je de goede keuze maakt. Maar waaraan herken je een duurzame houten vloer? In dit blog lees je wat de beste duurzame houten vloeren kenmerkt. Zo weet jij precies waarop je moet letten.

Duurzaam hout uit Europa

Als er een houtsoort bekendstaat om duurzaamheid, is het Europees eikenhout wel. Het meeste eikenhout dat afkomstig is uit Europa, komt uit verantwoord beheerde bossen. Bijvoorbeeld uit Oost-Europa en Frankrijk. Dit hout heeft een zogeheten FSC-keurmerk. De duurzame houten vloeren van Dutzfloors bestaan uitsluitend uit dit hout.

In deze bossen houdt men rekening met de dieren en het bos zelf. Hoe? Het bos wordt opgedeeld in vakken. Als men uit een bepaald vak bomen haalt, mag er vervolgens 30 jaar lang niet in dat vak worden gekapt. Zo krijgt het bos de tijd en ruimte die het nodig heeft om weer te herstellen.

Duurzame houten vloeren gaan lang mee

Een ander kenmerk van duurzame houten vloeren is dat ze lang meegaan. Soms tot wel 40 jaar. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het hout. Eikenhout is bij uitstek zo’n sterke houtsoort. 

Wil je een vloer die echt lang meegaat? Kijk dan goed naar de opbouw van de planken. Duoplanken zijn hier een goed voorbeeld van: de toplaag is van Europees eikenhout, de onderlaag bestaat uit berken multiplex. Door die combinatie is de werking van de vloer minimaal. Zelfs met vloerverwarming blijven de planken strak liggen. Geen gepiep of gekraak, dat is wel zo prettig.

Duurzaam hout is herbruikbaar

De beste duurzame houten vloeren zijn herbruikbaar. Stel je voor: er ligt een strakke en lichte houten vloer bij jou in huis. Het matcht perfect met je Scandinavische interieur. Maar wat nu als je van interieurstijl wilt veranderen? Moet je dan direct in een nieuwe vloer investeren? Het antwoord: nee! Wanneer je de vloer laat opschuren, kun je het een compleet andere uitstraling geven. Je kunt de vloeren van Dutzfloors tot wel 3 keer laten opschuren. Ook handig: als je een huis koopt met een eikenhouten vloer die je van uiterlijk wilt veranderen, kun je de vloer dus gewoon laten zitten.

In het kort: duurzame houten vloeren zijn herbruikbaar, gaan lang mee en bestaan uit duurzaam hout. Dit zijn de drie dingen waarop je kunt letten bij het kopen van een nieuwe houten vloer. Los van de duurzaamheid is dat niet altijd even makkelijk. Eikenhout in het bijzonder is een houtsoort waarmee je alle kanten op kunt. Dat maakt het vinden van je droomvloer soms wat moeilijker. Maar vind je die eenmaal, dan ben je er blijer mee dan ooit.

Geef een antwoord