3 keer langer vers in een koelkast met vershoud zone

Wonen

Over het algemeen worden de producten in jouw koelkast allemaal op dezelfde temperatuur bewaard. Dat is best gek, aangezien vlees langer houdbaar blijft op een lagere temperatuur dan de geschikte temperatuur voor groente. Merken hebben daarom verschillende functies en aparte zones in koelkasten ontwikkeld, waar bijvoorbeeld een andere temperatuur heerst dan in de rest van de koelkast, zoals de vershoud zone. In deze blog les je meer over deze en andere functies.

Wat is een vershoud zone?

Een vershoud zone is een vershoudlade in een koelkast waar de temperatuur altijd 0 graden is. Merken geven verschillende namen aan deze lade, waar de namen ‘vershoud zone’ en ‘nul-gradenzone’ het meest worden genoemd. Bij Liebherr koelkasten wordt het Liebherr BioFresh genoemd en Smeg noemt het Extra Fresh Zone. Het principe is overal hetzelfde.

3 keer langer vers

Door de lage temperatuur in deze vershoudlade kan je producten zoals vlees, vis en groenten extra lang vers houden. Producten blijven wel twee tot drie keer langer vers en vitamines in de producten blijven langer bewaard. Bovendien zorgt de kou ervoor dat bacteriën minder snel de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Daardoor kan je producten langer blijven gebruiken en zorgt de vershoud zone er daarmee voor dat je minder snel producten hoeft weg te gooien die je te lang laat liggen.

Instelbare temperatuur

Naast deze vershoudzones, zijn er allerlei andere snufjes waarmee koelkasten van verschillende merken jouw producten beter en langer vers proberen te houden. Zo kan je van sommige vershoud zones de temperatuur aanpassen. Vlees en vis kan je goed op 0 graden bewaren, maar voor groentes is dat vaak net te koud. Groente en fruit wil graag op 2 graden bewaard worden. Verschillende koelkasten hebben de mogelijkheid om de temperatuur van een lade aan te passen aan wat er op dat moment in ligt. Eet je de ene week zalm en wil je de week daarna spinazie goed vers houden? Dan kan je de temperatuur eenvoudig aanpassen.

Instelbare luchtvochtigheid

Ook kan je bij verschillende koelkasten de luchtvochtigheid van de vershoudlade instellen. Vooral koel-vriescombinaties en Amerikaanse koelkasten zijn voorzien van deze functie. Groente heeft over het algemeen meer vochtigheid nodig dan fruit. Paprika’s blijven er bijvoorbeeld knapperiger door. Ook kaas en vlees behouden meer hun smaak en zijn langer houdbaar, wanneer de luchtvochtigheid hoger is. Met deze functie stel je eenvoudig de luchtvochtigheid in die het beste is voor wat er op dat moment in de lade ligt. Ook dat zorgt ervoor dat je minder voedsel hoeft weg te gooien.

Geef een antwoord