Hoe kun je het beste bijscholen als je in de zorg werkt?

Werk

Bijscholen kost tijd, geld en energie. Toch is bijscholen een must: er wordt van jou als zorgprofessional verwacht dat je op de hoogte bent van de nieuwste richtlijnen en laatste updates. Hoe pak je dat bijscholen aan?

Je zou ervoor kunnen kiezen om een klassikale bijeenkomst bij te wonen, maar… een klassikale training komt in de regel nooit uit. De training wordt altijd op een ongunstig moment gepland, net wanneer jij een verjaardag hebt of al voor een shift van 10 uur ingeroosterd staat. Vervolgens mag je naar de andere kant van het land reizen om je kostbare avonduren spenderen aan een cursus over injecteren, waarvan je de helft al weet. Tijdens de cursus ligt het tempo laag omdat je buurman alleen maar onnozele vragen stelt en de rest van de groep inkakt omdat de koffieautomaat tijdelijk buiten gebruik is.

Een week later wil je de cursusklapper nog eens nalezen, maar je beseft je dat je deze hebt verloren in de trein…

Het moet toch makkelijker kunnen dan klassikaal bijscholen?

Wat dacht je van E-learning! E-learning volg je online vanaf je computer, in je eigen tijd en vanaf je eigen plek. Je kan dus gewoon op de bank ploffen en in cursus duiken zonder reistijd. Je hoeft overigens ook geen privé-afspraken af te zeggen of een oppas te regelen voor de kinderen.

Het tempo? Dat bepaal je zelf. Ben je een snelle Jelle, dan kun je zo door de module heen sprinten. Ben je iemand die de stof graag rustig bekijkt en de boel even wil laten bezinken, dan kan dat zonder dat je het idee hebt dat je de groep ophoudt.

Na het afronden van de cursus, heb je nog een jaar lang toegang tot de inhoud. Wel zo makkelijk, zo heb je je naslagwerk altijd in je broekzak.

E- learning is misschien wel de meest tijdsparende en efficiënte vorm van bijscholen, zeker in de zorg! Bekijk bijvoorbeeld eens de e-learning wet zorg en dwang, om zoveel mogelijk over de nieuwe wet bij te leren. Pak het helemaal op je eigen tempo aan!

Geef een antwoord