Waar serveer je bitterballen bij?

Bitterballen behoren al vele jaren tot de meest geliefde snacks in Nederland. Ook in België zijn ze al tijdenlang onverminderd populair. Hierbij geldt de bitterbal ronduit als snack, en dus niet of nauwelijks als tussendoortje of als onderdeel van een grotere maaltijd. Daarmee zijn bitterballen ideaal om een avonds drankje mee te begeleiden, natuurlijk vooral als je in gezelschap van een groep familieleden of vrienden bent.

Een groot voordeel van bitterballen is dat deze goed passen bij tal van verschillende dranken. Dat blijkt ook uit dit artikel, waarin we dieper ingaan op waar je bitterballen het best bij serveert.

Een ‘bittertje’

Onder welke exacte omstandigheden en op welke precieze plek de bitterbal nu precies is uitgevonden is niet met zekerheid vast te stellen. Wel zijn er bijzonder sterke geruchten dat de bitterbal als snack echt succesvol werd omdat deze zo goed paste bij een ‘bittertje’. Daarmee worden dranken als jenever en brandewijn genoemd. Dat is dan ook waar de bitterbal zijn toch wel opmerkelijk naam aan ontleent. Hoe het ook zij, deze combinatie is ook nu natuurlijk nog zeer geslaagd.

Bier

Bier smaakt weliswaar heel anders dan bijvoorbeeld jenever, toch kan ook van bier worden gesteld dat het in z’n algemeenheid bitter smaakt. Uiteraard zijn daar wel duidelijke gradaties in, maar toch: talrijke bierdrinkers zijn onherroepelijk van mening dat een hartige bitterbal bij een biertje zeer goed past. Dit geldt dan vermoedelijk iets minder voor de minder bittere dubbelbieren en bruine bieren, maar des te meer voor tripels, IPA’s en reguliere pilssoorten. Een verrassend goede combinatie bestaat verder uit die tussen bitterballen met een blond biertje.

Tip: probeer Old Amsterdam bitterballen bij een van je wat zwaardere biertjes.

Wijn

Dat met name rode wijn goed samengaat met vlees is algemeen bekend. De vele eiwitten die in vlees zitten weten de tannine van rode wijn namelijk mild te stemmen, en wel zodanig dat de wijn er nóg beter van gaat smaken. Ook bij bitterballen zou dit effect op kunnen treden, zelfs al zijn deze qua smaak uiteraard wel wat neutraler dan bijvoorbeeld rood vlees. 

Toch geldt rode wijn hoe dan ook als zeer geschikt om bij bitterballen te serveren. Dat geldt over het algemeen ook voor wijn met bubbels, zoals champagne, prosecco, sekt en cava. Het koolzuur van deze mousserende wijnen matcht namelijk uitstekend met het wat vettige karakter van de bitterbal.

Frisdrank of water

Veelal worden bitterballen gezien als borrelhapje. Daarmee worden deze hartige snacks in de praktijk al snel geassocieerd met alcoholische versnaperingen. Eigenlijk is deze associatie echter een tikkeltje onnodig en onterecht. Wie een niet-alcoholisch drankje neemt kan immers net zo goed van een snack als een bitterbal genieten. Volgens velen past een zoetige frisdrank zelfs beter dan wat dan ook bij het hartige karakter van de bitterbal. Wil je echter de smaak van de bitterbal zo goed mogelijk tot z’n recht laten komen? Dan is het ’t best om er gewoon water bij te serveren!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *