Wat is korfbal?

Geen categorie

Korfbal is van oorsprong een oud Nederlandse sport, bedacht door een amsterdammer genaamd Nico Broekhuysen in 1902 alweer, een tijdje geleden dus. Het is eigenlijk een balspel gebaseerd op ‘’ringboll’’ wat de vrouwelijke variant is van basketbal in Zweden. 

Korfbal is anders dan andere teamsporten zo is het bij korfbal juist heel normaal als teams gemengd zijn hoewel je ondanks dat nog wel een aparte damescompetitie hebt. 

Het veld

Het korfbalveld kan verschillen waarvan het gemaakt is, in meeste gevallen zal het in een zaal of op kunstgras zijn. Vandaar is het ook enorm belangrijk de goede schoenen te hebben zodat je niet uitglijdt en genoeg grip hebt op welk veld dan ook. Er is enorm veel keuze tussen schoenen zo zullen korfbalschoenen voor heren vaak serieus en wat hoger zijn dan de korfbalschoenen voor dames. 

 De afmetingen bij een senioren veld liggen eigenlijk altijd rond de 40 x 20 meter en zijn verdeeld in twee vakken. Een van de vakken is het aanvalsvak, het andere is het verdedigingsvak. Een team plaatst twee spelers het aanvalsvak en de andere twee in het verdedigingsvak. Elke keer als er 2 doelpunten zijn gescoord in totaal over beide teams wordt er van kant gewisseld 

Scoren

Bij korfbal heb je de regel dat iedere keer dat de bal wordt gescoord dit gewoon voor 1 punt telt. Een doelpunt kan op verschillende manieren worden gemaakt bijvoorbeeld door een afstandsschot; hierbij gooit de speler/speelster van een grote afstand hem in de korf, dit telt dus ook voor een punt en niet voor 2 of 3 zoals bij basketbal. 

Een andere variant is de doorsteekbal; hierbij loopt de speler/speelster door naar de korf en geeft de persoon aan de bal een steekpass aan de speler die naar de korf loopt en kan hij/zij hem hierin gooien.

Geef een antwoord