Een schilderij aan de muur

Geen categorie

Een schilderij aan de muur. Niks bijzonders er mee want er zijn er zo velen. Als je puur naar de materialen en de daaraan bestede uren kijkt is het nog wel betaalbaar. Alleen ergens wordt het verschil gemaakt in prijs. Dat kan zijn dat het unieke vormen heeft, bijzondere kleuren of misschien is het wel heel kunstig wat de kunstenaar er mee laat zien. Ikzelf kan het verschil er niet uithalen, waarom iets zo duur is en waarom het andere verwaarloosbaar is. Daar kan ik niet bij. Misschien is het schaarste of misschien is het iets emotioneels wat iemand raakt. En dat dat het gene is wat het bijzonder maakt en wat de prijs opdrijft. Ik begrijp er niks van en in de werkelijkheid wordt meestal gewoon de vraagprijs betaald omdat iemand vind dat het het waard moet zijn. Beetje ongeloofwaardig als daar aan te tornen valt. Maar wat zou er gebeuren als er door een crisis geen vraag meer naar het schilderij is en de verkoper er van af wil. Ik zou het niet weten.

Onderhandelen met leveranciers  

In de inkooppraktijk komt het ook veelvuldig voor dat een leveranciers iets bijzonders levert en dat je je afvraagt wat er nou zo bijzonder aan is en waarom het zoveel moet kosten. Want voor de een in de organisatie is het het geld waard en voor de ander is het veel te duur. Onderhandelen met leveranciers is daarom ook lastig en vinden vele inkopende organisatie het maar lastig dat ze een achterban hebben, want die bemoeilijken het alleen maar dat er niet snel een deal wordt gemaakt. In de cursus Onderhandelen leer je zeker hoe je met deze achterban moet omgaan. Hoe je inzichtelijk maakt wat ze belangrijk vinden en hoe je ze meekrijgt. Want waar ben je als dealmaker als je degene die het betaald of degene die er veel invloed op heeft niet meekrijgt. Dan ben je eigenlijk een roeping in de woestijn die iets wil en de rest zit ver van het zand iets anders te vinden.

In de regel

In de regel komt het schilderij er gewoon. Tenminste als er de middelen voor zijn en er iemand iws die het wil ophangen. Omgaan met deze brei aan mensen die er allemaal iets van vinden is nog niet zo makkelijk. Niet zo vanzelfsprekend dat je daar jaren bij stil kunt blijven staan. En dan maar niet te spreken als er iemand iets niet wil. De macht die dat veto met zich meebrengt is enorm. Zo groot vaak dat het er dan niet komt.

Geef een antwoord