Dames sieraden bij dames-praatjes…

Fashion

Op ons blog schrijven we regelmatig over allerlei verschillende onderwerpen: van fashion tot sport. Hoewel we dat met alle liefde doen, zijn er natuurlijk zaken waar we meer affiniteit mee hebben dan andere. Eén daarvan is uiteraard dames sieraden! We zijn er gek op, houden ervan, en kunnen er geen genoeg van krijgen. Zo nu en dan laten we dan ook de praktische of zwaardere onderwerpen links liggen, en schrijven we een stukje over iets waar we blij van worden. 

In dit artikel lees je dan ook hoe dames sieraden zijn ontstaan, wat voor soort sieraden er bestaan en hoe je ze het beste draagt. Zoals Rapper Sjors zou zeggen: Let’s go!

De geschiedenis van dames sieraden

Een sieraad of juweel is officieel niet functioneel (wow, dat rijmt lekker). In tegenstelling tot bijvoorbeeld een horloge draag je een dames sieraad puur voor de esthetische eigenschappen. Met andere woorden: omdat je het mooi vindt! Dit is geen hype die gisteren is ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen al 150.000 jaar geleden sieraden droegen. In je geschiedenis boek heb je vast van alles geleerd over oorlogen en uitvindingen van de afgelopen eeuwen. Sieraden dateren dus nog van ver voor die tijd. 

Hoewel tegenwoordig ook mannen vaak een kettinkje of armbandje dragen, blijven sieraden toch populairder onder vrouwen. In de oudheid is dit niet altijd zo geweest. Vroeger was een sieraad echt een middel om je macht en welvaart mee aan te tonen. Veel rijke heren en machthebbers droegen dan ook sieraden met trots. Het duurde echter niet lang voordat dames met deze trend mee gingen. 

Soorten sieraden voor vrouwen

De mogelijkheden voor dames sieraden zijn eindeloos. Qua materiaal zijn goud, zilver, staal of leer nog steeds het populairst. Deze materialen hebben allemaal een unieke eigenschap en zijn goed te verwerken tot een sieraad. Wat betreft de soorten sieraden is de lijst te lang om op te noemen. Waarschijnlijk draag je zelf geregeld een leuke ketting of mooie ring. Ook een armband of setje oorbellen wordt veel gedragen door vrouwen.

Toch stopt het hier niet. Heb je wel eens gedacht aan de volgende soorten juwelen?

  • Bedelarmband
  • Broche
  • Haarspeld
  • Medaillon
  • Tiara
  • Manchetknoop
  • Enkelbandje
  • Lipschotel (geintje natuurlijk)

Het is dus misschien een leuk idee om je collectie eens uit te breiden met meer unieke items. Zo kun je leuk combineren en afwisselen voor de juiste look bij de juiste gelegenheid. Veel dames geven gerust een paar honderd euro uit aan een horloge, maar een haarspeld is vaak van goedkoop plastic. Zonde, want je kan ook juist met dit soort sieraden de show stelen. Probeer maar eens!

Wanneer draag je wat?

Ik zie nu voor me hoe je in blinde paniek alles uit het bovenstaande lijstje hebt besteld. Superleuk, maar wat draag je wanneer? De gouden regel is natuurlijk dat je dat helemaal zelf moet weten! Jouw stijl, jouw smaak, jouw lichaam. Draag vooral wat je leuk vindt en waar jij je goed bij voelt. 

Top natuurlijk zo’n politiek correct antwoord, maar een paar richtlijnen zijn stiekem best fijn ;).

Eigenlijk is het heel simpel. Standaard sieraden als een ketting of armband kun je altijd dragen en zijn perfect voor naar het werk op een doordeweekse dag. Heb je en feestelijke gelegenheid? Probeer dan iets meer uit te pakken met een leuke haarspeld of opvallende oorbellen. Ga je naar een bijzonder evenement zoals een diploma-uitreiking bijvoorbeeld? Draag dan eens een mooie zilveren broche of een jasje met chique manchetknopen. Zo straal je elke dag opnieuw dankzij de juiste sieraden. Enjoy!

Geef een antwoord