Recycling van metaal

Diversen

Metaal; het is een product wat je zo goed als overal ziet terugkomen. Van interieur(accessoires) en huishoudapparaten tot militaire voertuigen en de ruimtevaart. Metalen vind je overal terug. Zo is staal extreem sterk en goedkoop om te maken terwijl titanium ook erg sterk is en weer diverse andere voordelen heeft zoals een uitstekende corrosieweerstand en lage dichtheid. Voor elk probleem is er eigenlijk een goed metaal te vinden. Natuurlijk laat de prijs dit niet altijd toe, maar dat je alle kanten op kan met metaal is duidelijk. Metaal wordt uit de grond gewonnen en daarom is er geen oneindige stroom aan nieuwe metalen. Om deze rede is het recyclen van metalen uiterst belangrijk. Er zijn namelijk metaalsoorten zoals aluminium die voor 100% kan worden gerecycled. Maar hoe gaat een recycling van staal in zijn werking? Lees dan verder.

Zo goed als volledig recyclebaar

Niet alleen aluminium, ieder puur metaal kan voor zo goed als in zijn volledigheid worden recyclet. Alleen legeringen zijn niet zo makkelijk te recyclen. Dit zijn metalen die zijn gecombineerd met andere stoffen zoals koolstof. Deze dienen eerst te worden gescheiden voordat het metaal kan worden gerecycled. Het fijne aan metaal is dat dit materiaal niet verbrand. Het smelt alleen en daarom kan het makkelijk door recyclingbedrijven worden opgevangen. Zo kan het weer als grondstof worden gebruik om nieuw metaal te maken. Dit gebeurd in hoogovens. Zo blijft de grondstof behouden en gaat deze niet verloren.

Op een circulaire-economie

Metaal stoot bij productie in de hoogovens vrij veel CO2 uit, maar is verder door zijn duurzaamheid en vermogen om volledig recyclet te worden een van de beste materialen voor een circulaire-economie. Ook bij Metaalcenter staan ze voor duurzaamheid en hebben ze een breed assortiment aan producten van staal. Dus ook op duurzaamheid is metaal een uitstekende oplossing.

Geef een antwoord