Recept voor aardappels uit de oven: lekker én gezond!

Diversen

De laatste jaren liggen aardappels regelmatig onder vuur. Dat is niet terecht, want aardappels passen prima in een gezond voedingspatroon. Daarom vinden we bij Dames Praatjes dat het tijd is voor klare taal. In combinatie met volkoren graanproducten vormen aardappelen de basis van onze voeding. De aardappel is namelijk een gezonde energieleverancier en levert energie in de vorm van complexe koolhydraten. Daarbij horen ook essentiële voedingsstoffen, zoals mineralen, vitaminen en voedingsvezels. In de Schijf van Vijf worden aardappelen door hun gebruik ingedeeld in hetzelfde vak als granen en brood. Dit betekent dat je ze dus heel goed kunt toepassen in een gezonde voeding.

Ben je overtuigd en wil je binnenkort ook een gezond en lekker aardappelgerecht op tafel zetten? Dan hebben we nog meer goed nieuws. Op een populaire kookblog vonden we allerlei leuke aardappel recepten zoals dat voor aardappels uit de oven, waarmee je je tafelgenoten gegarandeerd blij maakt!

Geen dikmakers

Voordat we het over de onweerstaanbaar lekkere aardappeltjes uit de oven gaan hebben, helpen we graag nog een mythe de wereld uit. Veel mensen denken dat aardappels dikmakers zijn, maar niets is minder waar. Aardappels zijn op zich een gezond voedingsmiddel dat weinig calorieën bevat. Veel mensen denken dat het zetmeel of de koolhydraten – en dus ook de aardappel zelf – dik maakt. Eén gram koolhydraten levert slechts 4 kcal op terwijl 1 gram vet zo’n 9 kcal oplevert. Bovendien bevatten aardappels minder dan één gram vet. Een normale portie van 200 gram gekookte aardappels bevat ongeveer 150 kcal. Aardappels verdienen de naam van dikmaker dus absoluut niet.

Heerlijk gekruide aardappeltjes uit de oven

Dan is het nu de hoogste tijd om het overheerlijke aardappel recept voor je uit te lichten. Het mooie aan dit recept voor aardappels uit de oven is dat het heel makkelijk is om ze te maken. De ingrediënten tijm, knoflook en rozemarijn maken ze extra lekker. De aardappeltjes combineren perfect met een salade, een stukje vlees of vis of gewoon met een flinke lepel mayonaise. Na het volgen van zes eenvoudige stappen kun je ze al serveren. Omdat je de aardappeltjes met schil en al in de oven doet, scheelt dat tijd en behouden ze extra veel vitamines. Hoe groter de aardappeltjes zijn, hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn. Daarom kun je ze het beste halveren of zelfs in drieën snijden. Ook met een goede ovenschaal zorg je ervoor dat je aardappels uit de oven goed lukken.

Eindeloos variëren met recepten

Heb je de smaak na het bereiden van het aardappel recept helemaal te pakken? Op de website van de vrolijke kookblog vind je nog veel meer smaakvolle recepten, die heerlijk smaken in combinatie met de aardappeltjes uit de oven. Wij hebben onder andere gesmuld van de salade met sperziebonen en zalm, de romige zalmtartaar met avocado en ei en de zalm met citroensaus en dille. Natuurlijk hebben we ook nog een toetje toe gedaan en ook op dit gebied vind je recepten in overvloed. Wat dacht je van bijvoorbeeld aardbeientiramisu, pannenkoektaco’s met yoghurtslagroom en fruit of een frambozentrifle? Als je met de aardappelrecepten bij het hoofdgerecht verstandige keuzes hebt gemaakt, kun je voor deze heerlijk zoete nagerechten met een gerust hart nog een gaatje overhouden.

Geef een antwoord